‘στορίες

20/11/2016 § Σχολιάστε

12.

Αριστείδης Βέργος

bergos20-11-16

Υπηρέτησε με αφοσίωση τον Χάλια Πασά ως απλός υπαξιωματικός. Στη περίφημη μάχη του Ψηλού Λόφου (1369) ο Βέργος ανακηρύχθηκε Σουλτάνος, δηλαδή επί του πολεμικού πεδίου ανακηρύχθηκε Σουλτάνος, και αυτό είχε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Μία από τις πρώτες πράξεις του Βέργου ήταν να διατάξει τον απαγχονισμό του αδερφού του Νεοκλή, εγκαινιάζοντας την μετέπειτα, υπό πολλών σουλτάνων εφαρμοσθείσα μέθοδο· της δια του φόνου απαλλαγής των στενών συγγενών, οι οποίοι θα ήταν πιθανόν να εγείρουν αξιώσεις επί του θρόνου.

Δεν διέσχιζε τους δρόμους της Πόλης μονάχος -επίδοξοι δολοφόνοι παραμόνευαν παντού- αν και το επιθυμούσε διακαώς· αν και το επιθυμούσε για να ξεφύγει από εφιάλτες, ήθελε πολύ να περπατήσει μόνος και ήθελε πολύ να γύριζε, όποτε αυτός επιθυμούσε, την πλάτη προς το κέντρο της αγαπημένης του πόλης, ήθελε ακόμη να περπατήσει μπρος τα πίσω, ανάποδα με γυρισμένη την πλάτη, προς το κέντρο της αγαπημένης του πόλης και· ήθελε επίσης την ώρα αυτή να σκέφτεται ότι η Πόλη του φέρνει τύχη, κάθε φορά που περπατούσε στους δρόμους και στα σοκάκια της, να γευτεί την αταξία ανάκατη με των μπαχαρικών τη μυρουδιά –ω! πόσο την αγαπά αυτή την πόλη με την γοητευτική ασχήμια της. Ήθελε μόνο να περπατά. Να περπατά και να σκέφτεται. Να περπατά ανέμελα κι αφηρημένος. Να περπατά χτυπώντας την πλάτη ανθρώπων που θα συναντούσε και η παρηγοριά να τον γεμίζει αυτόματα έως το μεδούλι δίχως να την αποζητά. «Να περιπλανιέμαι δίχως σκέψεις, να περιπλανιέμαι χωρίς διακοπή, να σκέφτομαι, να σκέφτομαι. Να σκέφτομαι. Να Αναζητώ καταφύγιο ανθρωπισμού, ομορφιάς και λογικής και όλες οι κρυφές γωνίες να είναι φωτισμένες και όλες οι πληγές να παραμένουν ανοιχτές, να περιμένουν τον ερχομό μου· πληγές που μόνο εγώ μπορώ να επουλώσω.»

*

Αναφερόμενα πρόσωπα και πράγματα αποτελούν προϊόντα της φαντασίας.
Φωτογραφία: Βαγιαζίτ Β’ (Διδυμότειχο, 3 Δεκεμβρίου 1447 – 26 Μαΐου 1512) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1481-15123 Δεκεμβρίου 1447 – 26 Μαΐου 1512) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1481-1512.

*

[διαβάστε όλες τις ‘στορίες]

nTBBo7b8c

Κλείνοντας εισιτήρια Aegean από εδώ, ενισχύετε τις Στάχτες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading ‘στορίες at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: