Δραγώνα: «Οι επιθέσεις αφορούν την ίδια τη δημοκρατία…»

02/01/2010 § Σχολιάστε

UPDATE – 06.01.10

Βιβλίο: «Τι είν’ η πατρίδα μας;» – εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Τίτλος: «Ας διαβάσουν πρώτα το βιβλίο μου…» …«Οι επιθέσεις δεν αφορούν εμένα αλλά την ίδια τη δημοκρατία», λέει η ειδική γραμματέας του υπ. Παιδείας («Τα Νέα Σάββατο 2.1.10»).

Συμφωνώ

Η κυρία Θάλεια Δραγώνα, πολύ φοβάμαι, έχει απόλυτο δίκιο… Βρισκόμαστε μπρος σε μια νέα χυδαία επίθεση που θυμίζει «μάχη ταυτοτήτων (μακαρίτη) Χριστόδουλου», μια επίθεση που ο τρόπος του, φέρνει στο νου βελτιωμένες όψεις πράξεων ανθρώπου των σπηλαίων, ο χαρακτηρισμός μου είναι ακραίος· το ξέρω, όμως δεν έχω άλλον πρόχειρο. Δεν μπορεί σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η διαφορετική άποψη για οποιοδήποτε θέμα, να χαρακτηρίζεται «ανθελληνική» από αυτούς που πρεσβεύουν ό,τι πιο ανορθολογικό και άκρως συντηρητικό έχει να επιδείξει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Στη συνέντευξή της τονίζει –για το βιβλίο- ότι «Ρατσιστικό είναι και να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στη χώρα μας, να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μη διαβρωθούμε εθνολογικά»! (σελ. 96).

Διαψεύσεις

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Της χρεώνουν: Η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16).

Απαντά: Αυτή η φράση δεν υπάρχει ούτε στην υποτιθέμενη σελίδα 16 ούτε σε καμία άλλη από τις 539 σελίδες του βιβλίου.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
Της χρεώνουν: Όποιος αξιολογεί τους πολιτισμούς σε κατώτερους και ανώτερους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει! (σελ. 16). Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όποιον θεωρεί ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (σελ. 20).

Απαντά: Οι φράσεις αυτές δεν υπάρχουν σε καμία σελίδα του βιβλίου. Βεβαίως, ολόκληρο το βιβλίο έμμεσα και άμεσα θεωρεί την αξιολόγηση των πολιτισμών ως «ανωτέρων» και «κατωτέρων» αυθαίρετη προκατάληψη και ιδεολογία της εποχής της αποικιοκρατίας.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ
Της χρεώνουν: Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά τη σημασία και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!… (σελ. 82).

Απαντά: Αυτές οι φράσεις δεν υπάρχουν πουθενά στο βιβλίο.
….

Δεν είχα σκοπό να αγοράσω το βιβλίο, όμως θα το κάνω, όπως θα το κάνουν πολλοί ακόμη που αγνοούσαν –όπως εγώ- την ύπαρξή του.

Αρκετά με κούφιους εθνικιστικούς αλαλαγμούς, απ’ όπου κι αν προέρχονται, κι ας είναι και μεγάλων, αναγνωρισμένων συνθετών που προσδίδουν εγκυρότητα σε… αριστερά (!) «ρεσάλτα» και άλλα  ελληνορθόδοξα ζουράρικα «αντίβαρα» …και «Λάος»  «εθνικής καθαρότητας».

διαβάστε σχετικά:
Κωστής Παπαϊωάννου και Γιάννης Χάρης και «Της Α(λ)ήθειας τα παιδιά» της φίλης Ροδιάς

.

.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

What’s this?

You are currently reading Δραγώνα: «Οι επιθέσεις αφορούν την ίδια τη δημοκρατία…» at αγριμολογος.

meta