[η γέννηση των φυλών·

23/04/2017 § Σχολιάστε

Koi-San People (Bushmen) Anthropology Biodiversity Forum

Mια φορά και ένα καιρό στην αρχή, υπήρχαν δύο. Ο ένας ήταν τυφλός και ο άλλος κυνηγούσε. Μία μέρα ο κυνηγός ανακάλυψε μία τεράστια τρύπα στη γη σαν κρατήρας, γεμάτη θηράματα κι άρχισε να σκοτώνει κυρίως τα νεότερα. Ο τυφλός, αισθανόμενος μέσω της ανεπτυγμένης του όσφρησης , είπε: «Δεν πρόκειται για θηράματα, αλλά βοοειδή».

Όταν η όραση του τυφλού επανήλθε, επισκέφθηκε μαζί με τον κυνηγό το χώρο με τα θηράματα. Επιβεβαιώθηκε βλέποντας ότι επρόκειτο πράγματι για αγελάδες με τα μοσχαράκια τους. Στη συνέχεια, έφτιαξε στα γρήγορα ένα kraal, ένα φράχτη από αγκάθια, γύρω από τον χώρο, χρίζοντας εαυτόν Οτεντότο. Από τότε το ίδιο πράττουν μέχρι σήμερα, ακολουθώντας την παράδοση, όλοι οι απόγονοί του, Οτεντότοι.

Όταν ο κυνηγός ήρθε και είδε τι έκανε ο πρώην τυφλός, κατάλαβε ότι τώρα θα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στην αναζήτηση θηράματος. Θέλησε λοιπόν κι εκείνος να χρίσει τον εαυτό του… «Άκου να δεις!» του είπε ο άλλος, «πρέπει να πετάξεις αυτή την αλοιφή στη φωτιά και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσεις». Ο κυνηγός ακολούθησε τη συμβουλή του -τώρα πλέον- Οτεντότου. Τεράστιες φλόγες ξεπετάχτηκαν προς το πρόσωπο του κι ο άμοιρος κινδύνεψε να καεί. Τρομαγμένος και συνάμα ευτυχής πήρε το δρόμο της διαφυγής. Καθώς έφευγε ο άλλος του φώναξε «Ορίστε πάρε ένα kirri (μαγκούρα) και τρέχα στους λόφους και στα δάση να κυνηγήσεις, να βρεις το μέλι σου».

Έτσι γεννήθηκε η φυλή των Βουσμάνων.

*

[Πατροπαράδοτο Νοτίου Αφρικής σε ελεύθερη απόδοση του αγριμολόγου]

Οτεντότοι. Λαός, που άλλοτε ήταν εγκατεστημένος σε ολόκληρη τη νότια Αφρική, σήμερα, αρκετά περιορισμένος σε αριθμό ζει στις πιο απρόσιτες ζώνες της νοτιοδυτικής Αφρικής.
Βουσμάνοι. Οι Σαν, γνωστοί και ως Βουσμάνοι, κατάγονται απευθείας από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί και τελικώς εκείνοι που εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο για να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι πολύ αρχαιότεροι από τους Οτεντότους, αλλά το παραμύθι μας προφανώς προέρχεται από την παράδοση των Οτεντότων. Η ονομασία Βουσμάνος είναι Ολλανδική (bosjesman: από το bosje που σημαίνει δάσος, και το man που σημαίνει άνθρωπος, δηλαδή άνθρωπος των δασών).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [η γέννηση των φυλών· at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: