[Σκήψις, μία ασήμαντη αρχαία πόλη
31/12/2018 § Σχολιάστε

Στράβων – Γεωγραφικά 10
Σκήψις
Αρχαία Μικρασιατική πόλη στην περιοχή της Μυσίας. «Κτισθείσα υπό των Τρώων απωκίσθη κατά τους Ιστορικούς χρόνους υπό των Μιλησίων, οι οποίοι επεξέτειναν τα όριά της και την ωχύρωσαν.»
«Εκ της Σκήψεως» έχουν την κατάγωγή τους επιφανείς στοχαστές, όπως οι σωκρατικοί: Έραστος, Κυρίσκος και Νηλεύς. Ο τελευταίος δε, κληρονόμισε, όπως λέγεται, τις βιβλιοθήκες του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου, ο οποίος με τη σειρά του, τις δώρησε στους συμπολίτες του. Όμως οι Σκήψιοι «αγνοοούντες τον κίνδυνον, τον οποίον διέτρεχον τα πολύτιμα συγγράμματα, αποτιθέμενα εις υγράς και ανήλιους κρύπτας και φοβούμενοι τους Περγαμηνούς, κατέκρυψαν αυτά εις υπόγεια, όπου διαβρωθέντα υπό σκωλήκων, εκινδύνευσαν να απολεσθούν.»
Το ζήτημα έγινε ευτυχώς εγκαίρως αντιληπτό· και οι βιβλιοθήκες μετακομίστηκαν στην πόλη των Αθηνών, και μετά την άλωση της πόλης από τον Σύλλα, μεταφερθήκαν στην Ρώμη.
Κάπως έτσι σώθηκαν τα κυριότερα συγγράμματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου.
Χάρη σε μία μικρή, σχετικά ασήμαντη μικρασιατική πόλη ονόματι Σκήψις, και σε μία μικρή ομάδα σοφών ανθρώπων της εποχής, οφείλουμε τη διάσωση των πολύτιμων αυτών συγγραμμάτων.
Έψαξα παντού, ούτε σε μία λεωφόρο, σε μία οδό, έστω σε ένα δρομάκι της Ελληνικής επικράτειας, δεν δόθηκε το όνομα της πόλης της Σκήψεως.
Η πόλη της Σκήψεως δεν διέθετε τη λάμψη της Περγάμου, των Αθηνών ή της Ρώμης…
Η μοίρα των ασήμαντων της Ιστορίας.