[είναι πολλοί·

28/04/2019 § Σχολιάστε

1.

φωτογραφία τέλους 19ου αι.: boredpanda.com

Ο Πρώτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες πως:

«Πάντα  και  νομοτελειακά  όλοι  υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία». [*]

Οι  συντάκτες της  Διαθήκης είχαν επίγνωση του Πρώτου Βασικού Νόμου και τον παρέφρασαν  όταν δήλωσαν πως «stultorum infinitus est numerus», αλλά  κατέφυγαν σε ποιητική υπερβολή. Ο αριθμός των ηλιθίων δεν   μπορεί να   είναι άπειρος,  γιατί ο αριθμός των ζώντων  ανθρώπων  είναι πεπερασμένος.

Εν πρώτοις, η θέση φαντάζει επουσιώδης, ασαφής και τρομερά μικρόψυχη. Μία λεπτομερέστερη εξέταση ωστόσο αποκαλύπτει την εγκυρότητα του ισχυρισμού. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μέγεθος εκτιμά κάποιος ότι έχει η ανθρώπινη ανοησία, επανειλημμένα και κατ’ εξακολούθηση θα ξαφνιάζεται από το γεγονός πως:

α) Άνθρωποι που κάποτε θεωρούσε λογικούς και νοήμονες αποδεικνύονται αναίσχυντα ηλίθιοι.

β) Μέρα με τη μέρα, με εντεινόμενη μονοτονία, παρενοχλείται στις δραστηριότητές του από ηλίθια άτομα που εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα στα πιο ακατάλληλα μέρη και στις πιο απίθανες στιγμές.

Ο Πρώτος Βασικός Νόμος δε μου επιτρέπει να παραθέσω μία συγκεκριμένη αριθμητική αξία στο ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα στο συνολικό πληθυσμό: κάθε αριθμητική προσέγγιση θα αποδεικνύονταν μικρότερη της πραγματικής. Κατά συνέπεια, στις επόμενες σελίδες, θα συμβολίζω το ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα σε έναν πληθυσμό με το γράμμα η.


[*] Ο  Εκκλησιαστής από  την  ελληνική Αγία  Γραφή στο στίχο 1:15 δηλώνει  πως   «υστέρημα  ου  δυνήσεται άριθμηθήναι». Η  ερμηνεία  του  (Οι  ελλείψεις  δεν  μπορούν  να αριθμηθούν)  διαφέρει  από   τη   μετάφραση  στα   λατινικά (Vulgata) που σημαίνει ότι το πλήθος των ηλιθίων είναι άπειρο. (Σ.τ.Μ.)

[ Carlo M. Cipolla: Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας, μτφρ: Γιάννος Πολυκανδριώτης, εκδόσεις Κέδρος

Συνεχίζεται→

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [είναι πολλοί· at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: