λέτε;

06/09/2015 § Σχολιάστε

post6.9.15

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (06.09.15) στην Καθημερινή…

Μέσω ενός δοκιμίου του Μπόρχες, μαθαίνουμε ότι ο Μπέρτραντ Ράσσελ, είχε κάποτε γράψει μία συλλογή άρθρων με γενικό τίτλο Let the People Think, στο τρίτο άρθρο -«Free thought and official propaganda»- προτείνει να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία η τέχνη της ανάγνωσης εφημερίδων με δυσπιστία· ο Μπόρχες βεβαίως, ως ορθολογιστής κι αυτός, προσθέτει: «Έχω την εντύπωση ότι αυτή η σωκρατική διδασκαλία δεν θα πήγαινε χαμένη. Απ’ όλους τους γνωστούς μου, είναι ζήτημα αν δυο-τρεις έχουν καλύψει την προπαίδεια. Όλοι αφήνονται να παρασυρθούν από τυπογραφικά ή συντακτικά τεχνάσματα· πιστεύουν στην αλήθεια ενός γεγονότος, μόνο και μόνο επειδή είναι γραμμένο με μεγάλα μαύρα στοιχεία· συγχέουν την αλήθεια με τα δωδεκάρια»*.

Να μην συνεχίσω· διότι ο Μπόρχες μιλά (μέσω Μ. Ράσσελ) και για άλλα ζητήματα, λίαν διαφωτιστικά που αντικατοπτρίζουν σχετικά καλά και οδυνηρά την σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα. Ως εδώ λοιπόν.

Όσο για το σκίτσο του Ηλία Μακρή. Ποιος μπορεί να αποκλείσει την άποψη του καλού γελοιογράφου· διότι αν σκεφτούμε την γνήσια (και δυσάρεστη!) έκπληξη του κ.Τσίπρα με το 62% του αποτελέσματος του «ΟΧΙ»…

Εμπειρίες είναι αυτές. Ίσως ιστορικές -αν και θαρρώ ότι, η Ιστορία είναι απείρως ταπεινότερη.

____________________
(*) «δωδεκάρια»: τα τυπογραφικά στοιχεία δώδεκα στιγμών

*

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading λέτε; at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: