‘στορίες

23/10/2015 § Σχολιάστε

3.

stories-oxi23.10.15

Απ’ όπου και να πιάσει κανείς κείμενο του Φώυερμπαχ· μολύνεται από αυτό δημιουργικά. Οι σκοτεινοί σκοποί της φοβερής του πένας κατά των ψευδαισθήσεων της ανορθολογικής σκέψης είναι παροιμιώδεις. «Σκοπός μου είναι να αποδείξω, ότι οι δυνάμεις, στις οποίες ο άνθρωπος υποτάσσεται και τις φοβάται […] στις οποίες δεν διστάζει να προφέρει ακόμη και αιματηρές ανθρωποθυσίες, προκειμένου να τις κάνει ευνοϊκές απέναντί του, είναι μονάχα δημιουργήματα της δικής του ανελεύθερης, φοβισμένης ψυχής και του αμαθούς, απαίδευτου νου[…]»

Να γράψω κι εγώ κάτι για τον ήχο μιας διαδρομής –θα μου επιτρέψετε να διαλέξω αυτόν του νερού της βροχής· η διαδρομή ξεκινά προφανώς από τη στέγη, περνά μέσα από το κάθετο λούκι του τοίχου και καταλήγει σε ένα άλλο λούκι· το οποίο με τη σειρά του, οδηγεί το νερό μέσ’ στο σκοτεινό στόμα ενός δημόσιου φρεατίου.

Η προηγούμενη παράγραφος στερείται λυρισμού· θα μπορούσε να θεωρηθεί –και πολύ σωστά- ασύμβατη με τα λεγόμενα του Φώυερμπαχ. Δεκτόν.

Προς το παρόν, παρατηρώ τον νεαρό ένοικο του προαναφερόμενο σπιτιού με τη διαδρομή του βρόχινου νερού στο λούκι. Κείτεται ανάσκελα μέσα στη νεροποντή, πάνω στο γρασίδι, κουνά φανερά απελπισμένος το κεφάλι από μυρμήγκια που σέρνονται εισχωρώντας στο δεξί του αυτί. Ενοχλημένος επίσης από γαυγίσματα αδέσποτων σκυλιών, προκαλούν παραφωνία με τον πολυαναμενόμενο για κείνον, ήχο της βροχής. Μετά μεγάλης λύπης και απελπισίας· ψιθυρίζει δυο αράδες από το «Ήλιος ο Πρώτος» του Ελύτη -το μέγα κίνητρό του για την έκθεση στη νεροποντή:

Πάει καιρός που ακούστηκεν η τελευταία βροχή
Πάνω από τα μυρμήγκια και τις σαύρες

Και για να δικαιολογήσω τη φαινομενικά παράλογη ύπαρξη του παρόντος κειμένου, θα προσφύγω κι εγώ με τη σειρά μου σε δυο αράδες του ιδίου ποιήματος· προς συμπαράσταση στον μουσκεμένο νεαρό μας ονειροπόλο:

Η έχτρα μου είναι περιττή στους δρόμους τ’ ουρανού
Εξόν κι αν είναι τ’ όνειρο που με ξανακοιτάζει.

***

Ας αφήσουμε λοιπόν το παρόν κείμενο, μέσα στη μακάρια ανυπαρξία του.

*

[‘στορίες]

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading ‘στορίες at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: