‘στορίες

01/07/2016 § Σχολιάστε

8.

Papilio cebriones Dalman, 1823. Reference: Dalman, J. W. 1823, Analecta Entomologica. - Cum tabulis IV aeneis, p. 38. Holmiae -©Swedish Museum of Natural History

Papilio cebriones Dalman, 1823.
Reference: Dalman, J. W. 1823, Analecta Entomologica. – Cum tabulis IV aeneis, p. 38. Holmiae -©Swedish Museum of Natural History

Ξέρω, φυσικό είναι. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί το γένος κολεοπτέρων Κεμβριόνης (cebriones) της οικογένειας των κεμβριονιδών· περιλαμβάνει ένα μόνο γένος κανθάρων των μεσογειακών χωρών, εκ των οποίων το κυριότερο είδος είναι ο κεμβριόνης ο γίγας. Την τελευταία φορά δυστυχώς που είχε εντοπιστεί ήταν στη νότια Γαλλία το 1949, έξω από την πόλη της Αντίμπ και έκτοτε, αν δεν απατώμαι, αγνοείται η τύχη του. Ωστόσο είχε καταγραφεί από κάποιον ονόματι J.W. Dalman το 1823. Η καταχώρηση του συγκεκριμένου κολεοπτέρου βρίσκεται σήμερα στο νοικοκυρεμένο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Τα παραπάνω αποτελούν μία μικρή, αλλά αναγκαία, εισαγωγή σε ένα παράπονό μου· θα εξηγήσω παρακάτω –μη βιάζεστε.

Δε λέω καλό και όμορφο species το εν λόγω κολεόπτερο· θα μπορούσαν όμως να του δώσουν ένα άλλο όνομα, όπως σκέτο Battus και όχι Battus polydamas cebriones –αυτό το polydamas αλλά και το cebriones το κότσαραν στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έμεινε, διότι και το Battus polydamas cebriones κολεόπτερο είναι. Τo papilio cebriones που ανακάλυψε και κατέγραψε ο J.W. Dalman είναι λίγο διαφορετικό, αλλά διαφορετικό διάολε! -ονόμασέ το για παράδειγμα papilio marylin  και άσε το cebrionis στην ησυχία του.

Οι ενστάσεις μου προκύπτουν από το γεγονός ότι το Κεμβριόνης (cebriones) όπως και το Πολυδάμας (polydamas) είναι ονόματα ομηρικά και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους χαρακτήρες στη Ιλιάδα.

Ανοίγοντας «Νεότερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν ‘Ηλίου’», έκδοση το 1950-52, στο λήμμα «Πολυδάμας», βρίσκει κανείς τρεις περιπτώσεις: 1. Τον ανδρειότερο υπερασπιστή της Τροίας, «υιό του Πανθόου και της Φρόντιδος, τας συμβουλάς του οποίου τα μάλα εξετίμα ο Έκτωρ κλπ.,» 2. Έναν ολυμπιονίκη «εκ Σκοτούσης Θεσσαλίας[…]» και τέλος 3. Επιφανή πολίτη των Φαρσάλων, «ειρηνεύσας την πόλιν μετά τους εμφυλίους κλπ., (Ξενοφώντος «Ελληνικά»).

Όσο για το λήμμα «Κεμβριόνης ή Κεβριόνης», στο ίδιο πάντα Λεξικό, με κατάπληξη βρίσκει κανείς να καταγράφεται μόνο το «Γένος κολεοπτέρων της οικογένειας των κεμβριονιδών κλπ.» και τίποτα περισσότερο.

Ενώ είναι γνωστό τοις πάσι, ότι: Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κεβριόνης είναι γνωστός ένας νόθος γιος του Πριάμου, τον οποίο απέκτησε με μία δούλα. Ο Κεβριόνης σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο από τον Πάτροκλο με μία μεγάλη πέτρα, με την οποία τον κτύπησε στο μέτωπο. Για την κατοχή του πτώματος του Κεβριόνη έλαβε χώρα σφοδρή μάχη. Σύμφωνα με την παράδοση που υιοθετεί η Ιλιάδα, ο Κεβριόνης ήταν ο τελευταίος ηνίοχος του Έκτορα.

Πείτε μου τώρα, μπορεί κανείς να προσθέσει ένα ακόμη αριστούργημα στην λογοτεχνία του τόπου του, όταν του στερούν ακόμη και τα στοιχειώδη;

(επιεικώς) Αίσχος.

*

*
[διαβάστε όλες τις ‘στορίες]

*

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading ‘στορίες at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: