[colotoumbes ·

11/06/2025 § Σχολιάστε

Από την ομιλία χτες του συνδρόφου Αλεξίου του Τσιπρός [λινκ]
Αφού κουρέλιασε τα συνθήματα της αριστεράς τώρα παραλαμβάνει τα της δεξιάς. Πατριωτισμός και πατρίδα. Ο σύνδροφος Δουζίνας της προάλλες είχε προσθέσει στον πατριωτισμό και τη θρησκευτικότητα [απόσπασμα στο τέλος]
Τσίπρας:
―»πρέπει να μιλήσουμε για έναν νέο ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό»
―»Είναι λάθος να χαρίσουμε τον πατριωτισμό στα κόμματα της δεξιάς.»
―»Τα σοσιαλδημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει για αυτά ο πατριωτισμός και το ανήκειν.»
―»Πχ όταν εταιρείες αναζητούν φορολογικούς παραδείσους αντί να πληρώνουν τους φόρους στη χώρα που βγάζουν κέρδη, αυτό δεν είναι έλλειψη οικονομικού πατριωτισμού;»
―»Δεν έχουν οι εταιρείες το πατριωτικό καθήκον να πληρώνουν φόρους και να συνεισφέρουν στο κοινό καλό στη χώρα που έκανε δυνατή την επιτυχία τους;”
―»πρέπει να επανοικειοποιηθούμε όχι μόνο τον πατριωτισμό αλλά και τον όρο «ανθρώπινη ασφάλεια» από την ακροδεξιά και τη δεξιά»
―»Ένας νέος πατριωτισμός απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία.»
―»Από τη μια η πατρίδα μας από την άλλη τα πλούτη τους.»
Δουζίνας:
«ο δημοκρατικός και διεθνιστικός πατριωτισμός –πέρα από γεωπολιτικές αναλύσεις– αλλά και η κοινωνική θρησκευτικότητα –πέρα από την καταιγιστική κριτική της θρησκείας από τον Διαφωτισμό– αποτελούν προνομιακά πεδία αριστερής παρέμβασης. Οταν εγκαταλείπονται χάνονται και η μαζικότητα και η ριζοσπαστικότητα της Αριστεράς».
[Επισημάνσεις της καθηγήτριας Βάσως Κιντή >>>

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [colotoumbes · at αγριμολογος.

meta