η ηδονοβλεπτική θέα του προσιτού

16/11/2011 § Σχολιάστε

…και όλοι οι άνθρωποι ενός μάχιμου πολιτικού της αξιοκρατίας

Παραλειπόμενα…
Η ημιμόρφωση, ο κρυφός πόθος για ταύτιση με τα θεωρούμενα μεγαλοφυή και υψηλά και μαζί με αυτόν το τραυματικό αγνάντεμα του ακατανόητου, η τρόπον τινά ηδονοβλεπτική θέα του προσιτού και ταυτόχρονα απρόσιτου, διασύρει τα άλλοτε πρωτογενή και σήμερα φετιχοποιημένα στοιχεία του πνευματικού πολιτισμού στην άπνοη περίληψη της αβασάνιστης εκλαΐκευση, στη σκονισμένη εγκυκλοπαίδεια του σαλονιού...(*)

Στην πιο μαύρη ώρα της γερμανικής κατοχής, το 1941, ο μεγάλος άγνωστος της ελληνικής κοινωνιολογίας, ο Ευάγγελος Λεμπέσης, έγραφε:

«Εις την κατηγορίαν ταύτην [βλακών ανερχομένων στην εξουσία] ανήκουν και οι “ευφυέστατοι” εκείνοι αρριβισταί πάσης φύσεως του δημοσίου βίου, οι οποίοι φρονούν ότι δεν έχει καμμίαν σημασίαν τι λέγει και τι πράττει τις σήμερον και αύριον. Διότι “εν τη συγχίσει του λαού τα πάντα λησμονούνται”, παραγνωρίζοντες οι ατυχείς το γεγονός, ότι αν τυχόν λησμονεί ο “λαός”, δεν λησμονούν όμως τα στελέχη και οι ηγέται του και ότι και αν ακόμη ολόκληρος ο λαός αποτελείται από λωποδύτας και παληανθρώπους, ο αυτός όμως ακριβώς λαός έχει την μοχθηράν αξίωσιν να μη είναι τοιούτοι οι παρ’ αυτού αναδεικνυόμενοι…»(**)

###

(*) Theodor Adorno «Θεωρία της Ημιμόρφωσης», εισαγωγή, μετάφραση Λευτέρης Αναγνώστου

(**) Ε. Λεμπέση, Η επαναστατική μάζα και η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 51992, σ. 131-132. [AR of books]

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

What’s this?

You are currently reading η ηδονοβλεπτική θέα του προσιτού at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: