«Φρουί γκλασέ» -το φακελάκι με άλλο όνομα…

15/04/2013 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Φρουί γκλασέ» -το φακελάκι με άλλο όνομα…

Στο αρθρο 68, παραγραφος 3, αναφερεται ρητά ότι «Δε συνιστα δωροδοκια η απλη υλικη παροχη προς εκφραση ευγνωμοσυνης»

dorodokia

Πείτε ότι θέλετε για τον ιδιόρρυθμο κ. Βέλτσο με τα δυσανάγνωστα κείμενα και το ναρκισσισμό του, αλλά όταν λέει τα σύκα-σύκα, είναι απολαυστικά εύστοχος, τσακίζοντας με ελάχιστες κουβέντες κόκαλα για τα αυτονόητα -αυτά που ακόμα περιμένουμε να βρεθεί μία κυβέρνηση να τα νομοθετήσει…

Λέει λοιπόν ο κ. Βέλτσος:
Εκπλήσσομαι που ο Α. Ρουπακιώτης δικαιολόγησε στην τηλεόραση τη διάταξη Πανούση περί «απλής παροχής προς έκφρασιν ευγνωμοσύνης» (στο γιατρό), δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί νομίμου δωροδοκίας, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει δώρο χωρίς χρηματική αξία» (άκουσον!).

Αλλά γιατί δεν διερωτάται ο υπουργός εάν το δώρο καθεαυτό αρκεί για να ακυρώσει τη δωρεά; Και γιατί δεν υποψιάζεται πως η αλήθεια του δώρου αντιστοιχεί σε κανένα δώρο; Ψιλά γράμματα προφανώς το ότι το «δώρο», φερειπείν, μπορεί να είναι το άλλο όνομα του «αδύνατου», όπως άλλωστε και το φακελάκι, το άλλο όνομα των φρουί γκλασέ. [Το Βήμα]

…κι αν θέλετε να μάθετε τι εννοεί, το εξηγεί με σαφήνεια ο Βαγγέλης Τριάντης: 
«Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Καμία σκιά, όλα στο φως. Γιατί όσο αφήνουμε σκιές δεν σώζουμε μόνο τους ενόχους, σπιλώνουμε και τους αθώους», έλεγε σε συνέντευξή του στο Βημαgkazino στα τέλη Σεπτέμβρη του 2012, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ελάχιστους μήνες στο τιμόνι της εξουσίας ο κ. Σαμαράς είχε υψώσει ιδιαίτερα τον πήχυ στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ένα φαινόμενο που αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «συστημικό», σηκώνοντας τα χέρια ψηλά στην αντιμετώπισή του.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά βρήκε ένα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Αντί να την πατάξει, επέλεξε απλά να τη νομιμοποιήσει, με ένα τρόπο που ξεσηκώνει το λαϊκό αίσθημα και που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται για το νόμο 4139/2013 (ΦΕΚ Α΄74) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή περί «εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιέχει και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν την παθητική και ενεργητική δωροδοκία.

Στο άρθρο 68, παράγραφος 3, αναφέρεται ρητά ότι «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Πιο απλά το περίφημο «φακελάκι» νομιμοποιείται εάν η όλη διαδικασία γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον υπάλληλο που εξυπηρετεί τον πολίτη. Διάφοροι γιατροί, υπάλληλοι πολεοδομιών, εφοριακοί, τελωνειακοί κτλ που για χρόνια ολόκληρα τα έπαιρναν κάτω από το τραπέζι, πλέον νομιμοποιούνται να το κάνουν απροκάλυπτα εάν γίνεται για λόγους ευγνωμοσύνης. Λες και δεν είναι υποχρέωση και μέρος της δουλειάς τους να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να περιοριστεί το φακελάκι, αλλά θα διογκωθεί ακόμα πιο πολύ. Με τη μόνη διαφορά ότι η δωροδοκία θα καλύπτεται πλέον και από το νόμο, εάν φέρει την ταμπέλα της «έκφρασης ευγνωμοσύνης».

[Το Κουτί της Πανδώρας]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading «Φρουί γκλασέ» -το φακελάκι με άλλο όνομα… at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: