[ο Πειραστής, μέρος II·

18/03/2017 § Σχολιάστε

Ηθική κυβερνώσας Ορθοδοξίας

«Τα μοναστήρια ήταν για τους ξεχωριστούς, τους επίλεκτους. Αυτούς που τολμούσαν το άλμα του ασυμβίβαστου έρωτα […] Προϋποθετική συνθήκη αυτής της αρχοντιάς ήταν το άθλημα της άσκησης των μοναχών, τα πενιχρά τους κελιά, η έμπρακτη συνεπέστατη ακτημοσύνη τους[…]»
Χρήστος Γιανναράς 02.11.2008

Το πονηρόν πνεύμα προσπαθεί να σκορπίση την προσευχήν, ωσάν να ήτο σωρός άμμου προσπαθεί να μεταβάλει τους λόγους εις ξηράν άμμον, χωρίς συνοχήν ή υγρασίαν –ήτοι χωρίς ζέσιν καρδίας.[…] Ο Διάβολος γενικώς εισέρχεται εντός μας δια της ψευδόμενης φαντασίας ή ψευδούς σκέψεως και αμαρτωλού επιθυμίας της σαρκός και έπειτα εργάζεται εντός μας και μας ανησυχεί· τόσον πολύτροπος είναι. Δεν ημπορεί, λοιπόν, ο Κύριος όλων των πνευμάτων να εισέλθη εντός μας διά μιας σκέψεως και διά της αληθινής και αγίας αγάπης και να μείνει μαζύ μας και να είναι το παν δι’ ημάς; Προσέυχου, λοιπόν, χωρίς δισταγμόν· τ. έ. απλώς, με την απλότητα της καρδίας σου, χωρίς αμφιβολίαν· θα έπρεπε με τόσην ευκολίαν να προσευχώμεθα με όσην σκεπτόμεθα.

[Ιωάννου, πρωθιερέως της Κροστάνδης, Η Εν Χριστώ ζωή, εκδόσεις Παπαδημητρίου, Τρίτη έκδοση 1948]

Στη φωτογραφία o Μιχάλης που ζει «οικειοθελώς» στο Άγιο Όρος και αναστάτωσε την κοινή γνώμη, είναι σήμερα ο μικρότερος μοναχός του Αγίου Όρους και γεννήθηκε στην Κρήτη. Την ιστορία του 12χρονου Μιχάλη Πέρλεα, ρουμανικής καταγωγής, τα τελευταία χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στη Ρώμη, ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα του vimaorthodoxias.gr. Στην ουσία επρόκειτο για μια συνέντευξη του ανήλικου μοναχού που παραχωρήθηκε στον George Crasnean για το περιοδικό «Lumea Credintei» – 12χρονος στο Άγιο Όρος! Εισαγγελέας δεν υπάρχει; – Μάλλον Ό χ ι.

*

Συνεχίζεται

[Governing Orthodoxy]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [ο Πειραστής, μέρος II· at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: