όταν μία τέχνη καταστρέφει μία άλλη…

10/03/2015 § Σχολιάστε

post10.3.15

…Τότε μία από αυτές, ΔΕΝ είναι τέχνη.

  • Και ξέρουμε ότι το έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου (1811-1885), το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, είναι σπουδαία αρχιτεκτονική τέχνη.
  • Διαβάστε την περιγραφή του συγκροτήματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από τον ιστότοπο Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών 

Πόσοι ιδιώτες με προσωπικό χρηματικό κόστος και κυρίως μεράκι, αναστήλωσαν νεοκλασικά κτίρια ιδιοκτησίας τους ή μη, αντικρίζοντάς το με φρίκη την επομένη το πρωί, μουτζουρωμένο (ναι η μουτζούρα δεν είναι γκραφίτι, κι ας λένε ό,τι θέλουν)…

Να μην μιλήσουμε για τα αγάλματα. Θυμηθείτε την περσινή εικόνα του ΕΚΠΑ, και τόσα άλλα…

Η υποκρισία, για τις έντονες ενστάσεις και το θόρυβο, και που δικαίως, αλίμονο, δημιουργήθηκε. Όμως «θα έπειθαν τους πάντες», συμφωνώ με την κα Ψαρρά: αν την ίδια στιγμή ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι, νεότερα μνημεία και ιστορικά κτίρια δεν θυσιάζονταν συνεχώς και κατά δεκάδες μπροστά στις εργολαβικές και οικιστικές ορέξεις, ακόμα και του Δημοσίου, χωρίς να χυθεί ούτε ένα «δάκρυ» αγανάκτησης και φρίκης.

Περπατάμε, ζούμε, καθημερινά διασχίζοντας ένα σύνολο ασχήμιας, προσπερνώντας την με τόση αδιαφορία.

Τα σκουπίδια είναι ένα άλλο κεφάλαιο-ένδυμα της… πολιτισμένης μας χώρας, ένα ένδυμα που «δένει ιδανικά» το τοπίο μέσα στο οποίο ζούμε και δημιουργούμε· πρόκειται για μιαν άλλη, πονεμένη ιστορία που αφήνει αδιάφορη –όπως φαίνεται– την μεγάλη πλειοψηφία  του πληθυσμού.

Φταίνε οι Ξένοι.

Κρίμα.

.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading όταν μία τέχνη καταστρέφει μία άλλη… at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: