[To σκάνδαλο της ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς»·

06/12/2017 § Σχολιάστε

Το κείμενο είναι προϊόν φαντασίας.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική

Πόσα χρήματα κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε η ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς» της Εκκλησίας Των Αγίων Αμνών;

Σε δίκη ενώπιον του Τριανταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς» της εκκλησίας Αγίων Αμνών, της περιόδου 1805-1806, σχετικά με την υπόθεση χρηματοδοτήσεων για δράσεις που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.

Το βούλευμα, κάνοντας δεκτή ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ιεροκλή. Ιερόπουλου, διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του άλλοτε στενού συνεργάτη του μακαριστού Φριξόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ, Βαλάντη Κορλεονιάδη, της πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργίας Σάνδης και των πρώην Εκκλησιαστικών Οικονομικών Επιθεωρητών της Εκκλησίας Των Αγίων Αμνών, Τζοβάνι Φουσκωτό και Ιερολόγου Κοντού, στους οποίους αποδίδονται, κατά περίσταση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (2608/100), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Αντικείμενο της υπόθεσης, είναι ποσό €15,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις, με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο κράτος του Μιράκ, οι οποίες ωστόσο, κατά την δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου, είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες. Σύμφωνα με το βούλευμα, η ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς» έλαβε ποσό €15,6 εκατομμυρίων, ως προκαταβολή του ποσού των 27 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Μιράκ.

Η αποστολή αφορούσε την διανομή 6.660.000 κιλών κατεψυγμένων γαλλοπούλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 1806 έως και τον Μάρτιο του 1807.

Στους κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι τελικώς, από την ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς» αγοράστηκαν μόνο 37.200 κιλά κατεψυγμένων γαλλοπούλων, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στην αγορά του Μαρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Πουλερική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».

Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς», τον Ιούνιο του 1807, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των €15,6 εκατ. ευρώ.

Η ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς» φαίνεται να επέστρεψε μόνο €500.00, ενώ για το υπόλοιπο ποσό οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του κ. Βαλάντη Κορλεονιάδη, που είχε, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς»

Στην δικογραφία για την υπόθεση της ΜΚΟ, περιέχονται και άλλα, πολύ μικρότερα, ποσά χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως ήταν κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Μεγίστου Αλεξάνδρου, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Φουμάτρα της Μελιδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Βόρεια Φιτζινησία.

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [To σκάνδαλο της ΜΚΟ «Χρυσός Ιχθύς»· at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: