[Επιστήμονες: «ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και το κουτάλι»

10/03/2020 § Σχολιάστε

Επιστημονικό δεδομενο
η μετάδοση του κορονοϊού από το σάλιο και το κουτάλι.

Συμφωνούν οι επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν συστήνουν το κλείσιμο των Εκκλησιών.

Το ζήτημα της λειτουργίας των Ιερών Ναών είναι ζήτημα της Ιεράς Συνόδου, αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι όμως ξεκαθαρίζουν πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από το σάλιο και το κουτάλι.    Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και υπήρξαν προβληματισμοί γύρω από το θέμα, αλλά σε αυτό που συμφώνησαν όλοι είναι πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, καθώς έχει βρεθεί στο σάλιο. Επίσης, μεταδίδεται και από το κουτάλι.    Αλλά από εκεί και πέρα, είναι θέμα πίστης και ζήτημα της Ιεράς Συνόδου. Άλλωστε, πουθενά δεν έχουν κλείσει εκκλησίες, ούτε στην Ιταλία όπου τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν στην απόσταση μεταξύ των πιστών. Άλλωστε, το 1% πάει στις Εκκλησίες και η σύσταση είναι να μην πηγαίνουν στους ναούς όσοι είναι ασθενείς.   Ισχυρή είναι η σύσταση για την αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιού εσωτερικού και εξωτερικού για τα άτομα των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ασθενών άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής είναι το κλειδί, όπως και η παραμονή στο σπίτι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εισηγήθηκε και άλλα νέα μέτρα και ειδικότερα :

  • Αναστολή του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες
  • Αναστολή του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες
  • Αναστολή του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες
  • Αναστολή όλων των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με συμμετοχή άνω των χιλίων ατόμων, όπως και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας
  • Σύσταση για τήρηση των κανόνων υγιεινή στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων και να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης
  • Παράταση της συνταγογράφησης για χρόνιους πάσχοντες έως τις 30 Ιουνίου

Αυτή την ώρα στην Επιτροπή εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ εξετάζεται ακόμη και σύσταση ειδικών μονάδων για τον κοροναϊό.

Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες χαρακτηρίζονται σημαντικές, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και ο βαθμός της διασποράς θα εντείνει και τα μέτρα, εισάγοντας τη χώρα μας στην επόμενη φάση. Όσο καθυστερεί η ευρεία διασπορά στην κοινότητα στη χώρα μας είναι καλύτερο. Ειδικότερα, τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη χώρα μας στη Φάση 1, καθώς μπορεί να είχαμε πολλαπλές εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει επίσημα διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Παράδειγμα αποτελούν τα μέτρα που σχετίζονται με τα σχολεία, που έχουμε αποφασίσει να κλείνει ολόκληρη η μονάδα ακόμα και αν υπάρχει μία επαφή, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ισπανία, όπου μια επαφή συνεπάγεται απλώς κλείσιμο της τάξης.

Βασιλική Αγγουρίδη >>news4health.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [Επιστήμονες: «ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και το κουτάλι» at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: