[«Οι παπάδες είναι σαν την υγρασία» ·

13/04/2020 § Σχολιάστε

«Οι παπάδες είναι σαν την υγρασία: Αν τους βουλώσεις μια τρύπα, θα μπουν από την άλλη. Δεν γλιτώνεις»

Γράφει ο ©Άγγελος Μόσχοβας

Ένας φίλος μου διηγήθηκε το παρακάτω – διδακτικό – περιστατικό για την στάση ορισμένων παπάδων εν μέσω κορωνοϊόυ.

Εχω δεσμευτεί να μην αποκαλύψω την ταυτότητα των δύο ανδρών. Κάποιος εισηγήθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εκκλησίας της Ελλάδος να μπει ηλεκτρονικό σύστημα να παρακολουθούνται τα παγκάρια στις ενορίες, ώστε να αποφύγουν τον… πειρασμό οι κακοί ιερείς. Η απάντησή του σοφού ανδρός ήταν αυτή: «Οι παπάδες είναι σαν την υγρασία: Αν τους βουλώσεις μια τρύπα, θα μπουν από την άλλη. Δεν γλιτώνεις».

Την στιχομυθία μου θύμισε η στάση της ιεραρχίας στο θέμα του κορωνοϊού. Αρχικά δήλωσαν ότι θα ανοίξουν οι εκκλησίες την Μ. Παρασκευή, προκαλώντας πανικό. Μετά διοχέτευσαν ότι αυτό ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και πως θα μπαίνουν δύο-δύο οι πιστοί να προσκυνήσουν με την αστυνομία να διαφυλάττει τις αποστάσεις έξω από τον ναό. Στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν, διευκρινίζοντας ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές μόνο για τους ιερείς. Αυτή η τακτική δεν είναι καινούργια, βέβαια. Από την αρχή της κρίσης με την πανδημία, η Ιερά Σύνοδος ακολούθησε μια εξοργιστική τακτική που ακόμη και τον ψύχραιμο Μητσοτάκη έβγαλε από τα ρούχα του και τον οδήγησε να ανακοινώσει ο ίδιος το κλείσιμο των εκκλησιών.

Αλλά άντε και έκλεισες μια τρύπα, ως επίσημο κράτος. Η «υγρασία» θα βρει τρόπο. Η Αθήνα μόνο έχει πάνω από 800 ναούς. Πόση αστυνομία θα βγάλει στο δρόμο ο Χρυσοχοΐδης για να φυλάει; Πολλοί ιερείς λένε κατ’ ιδίαν: «Δεν πρόκειται να αφήσω ανθρώπους να μην κοινωνήσουν, θα τους βάζω από την πίσω πόρτα».

Εκτός Αθηνών και εντός Αττικής να δείτε τι γίνεται. Σε επαύλεις πλουσίων (στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, στη Ραφήνα, στα Μεσόγεια κ.λπ.) υπάρχουν εκκλησίες εντός. Χάρη σε μια παλιά νομοθεσία που προέβλεπε ότι οι εκκλησίες πρέπει να ηλεκτροδοτούνται, πολλοί έσπευσαν να χτίσουν μια εκκλησίτσα μέσα στο οικόπεδό του και – ω του θαύματος – έπαιρναν και φως. Εκεί, δεν θα γίνουν λειτουργίες;

Αλλά το πιο καλό μου το είπαν σήμερα. Ένας εύπορος, από τα πλούσια προάστεια Ψυχικού-Φιλοθέης κάλεσε φίλο μου να κάνουν μαζί Ανάσταση. «Θα φέρω παπά. Θα μου στοιχίσει 2-3 χιλιάρικα, θα κάνουμε prive Ανάσταση μαζί με 10-15 φίλους και μετά γλέντι: Μαγειρίτσα, αρνί κ.λπ. μέχρι την άλλη μέρα».

Εκεί η ατομική και κοινωνική ευθύνη θα πάει περίπατο. Και του Ελληνάρα και του ιερέα.

Ο Ιερώνυμος καλά τα είπε: «Μένουμε σπίτι από Αγάπη». Γιατί Εκείνος που θέλουμε να τιμήσουμε το Πάσχα, έκανε την θυσία Του. Εμείς; Και οι εκπρόσωποί του επί Γης;

Όπως έλεγε και ο Λουντέμης στο Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, «Όλα τα λόγια του θεού είναι καλά. Μόνο, βάρδα, να μην τα πάρουνε στο στόμα τους οι παπάδες».

*
Πηγή: iefimerida.gr 

*

Διαβάστε της Μεγάλης Επιχείρησης >

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading [«Οι παπάδες είναι σαν την υγρασία» · at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: