Είναι αριστεροί αυτοί που δέρνουν όσους διαφωνούν μαζί τους;

02/07/2014 § Σχολιάστε

agrimo2.7.14Δεν θα γράψω τι είναι και τι δεν είναι Αριστερά διότι γι’ αυτό απαιτούνται τουλάχιστον μερικές χιλιάδες λέξεις.

Ξέρω όμως τι Δεν είναι Αριστερά. Η φίμωση με -δια ροπάλου- αντιθέτων απόψεων, δεν είναι αριστερά. «Περιφρουρώντας» ή σφραγίζοντας την είσοδο ενός εργοστασίου ή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος (βλ. Ε.Μ.Πολυτεχνείο ) μη επιτρέποντας τους διαφωνούντες με τις απόψεις σου να εισέρθουν, Δεν είναι Αριστερά.

Παράδειγμα,  ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης που δέχτηκε επίθεση από τρεις νεαρούς σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης και που σύμφωνα με αυτόν οι νεαροί τον ρώτησαν «αν η Αριστερά φταίει για όλα», «αν η Αριστερά φταίει για τον εμφύλιο» και του επιτέθηκαν.

Οι νεαροί αυτοί δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν… αριστεροί. Οι όροι  ηλίθιοι, βλάκες ή αστοιχείωτοι είναι ακριβέστεροι.

Ο κάθε Μαραντζίδης γράφει αυτά που γράφει και εάν κάποιοι διαφωνούν μαζί του, δεν έχουν παρά να γράψουν κι αυτοί. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι, είτε αριστεροί είτε όχι, γράφουν, ή εκφράζουν τη διαφωνία τους με τον Λόγο. Πολιτισμένα.

Και η αριστερά τα τελευταία χρόνια, έχω την οδυνηρή άποψη, ότι έπαψε να γράφει, έπαψε να συνομιλεί, να συνδιαλέγεται –ίσως διότι (νομίζει ότι) διαθέτει το αποκλειστικό προνόμιο μιας (ανύπαρκτης) Απόλυτης Αλήθειας. Οι απόλυτες αλήθειες χαρακτηρίζουν μόνο τις θρησκείεςΠοτέ τη φιλοσοφία, την Εξέλιξη, την επιστήμη.

Οι απόψεις αντιμετωπίζονται με απόψεις.

Όλες οι απόψεις (θα έπρεπε να) διακινούνται ελεύθερα, η ελευθερία της έκφρασης είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τον Χάρτη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα δυστυχώς τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, αλλά και σημαντικά τμήματα της κοινοβουλευτικής, αναμασούν συνεχώς στατικά μαρξιστικά τσιτάτα που δεν συγκινούν πλέον κανέναν στοιχειωδώς, νοήμονα άνθρωπο με μισό δράμι κριτικής σκέψης. Οι αριστεροί του είδους, ξέχασαν ή ξεχνούν ότι ο μαρξισμός καμία σχέση δεν θα μπορούσε να έχει με τη στασιμότητα, την στατικότητα, την αγκύλωση της σκέψης, είναι εργαλείο ανάλυσης, εργαλείο ανανέωσης, μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κοινωνικής εξέλιξης και πραγματικότητας.

Η Αριστερά δεν είναι μπράτσα, είναι νους, μυαλό, σκέψη και στοχασμός.

*

Στηρίξτε τις Στάχτες με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

What’s this?

You are currently reading Είναι αριστεροί αυτοί που δέρνουν όσους διαφωνούν μαζί τους; at αγριμολογος.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: